Завантажити ще

Ультрамарафонка Олена Шевченко: Через місяць після пологів почала бігати

Ультрамарафонка Олена Шевченко: Через місяць після пологів почала бігати
Фото: ФБ Олена Шевченко

Олена Шевченко – унікальна українська спортсменка, рекордсменка-ультрамарафонка, яка за свою спортивну кар’єру подолала по-справжньому вражаючі дистанції і побила чимало рекордів. Сам ультрамарафон, який ще називають супермарафоном, – це забіг на дистанцію, яка перевищує дистанцію традиційного марафону (42 195 м).

Кореспондент  Коротко про поспілкувався зі спортсменкою і дізнався більше про її життя і спортивний шлях.

Пробігла 254 км за 24 години!

- Як саме у вашому житті з'явився біг?

- У дитинстві спочатку займалася фехтуванням на шаблях в Одесі, бо я була активною дитиною, і мій батько займався фехтуванням, мав звання майстра спорту СРСР. У 10-11-му класі вже був спринт 60 м – 100 м і бар’єри, але недовго. Потім у 18-19 років я почала захоплюватися походами в наш Крим, Карпати і на Кавказ, пройшла в 19 років перші 100 км в Одесі. Мені тоді сказали, що я не зможу. Але я змогла і була першою.

Біг - це більше хобі, бо я не заробляю гроші на ньому, а витрачаю на нього. Але вже не можу без бігу, це як гігієна - тільки для розуму і тіла. І багато де по світу я побувала, побігала.

- А швидко взагалі біжите?

- Швидко я не бігаю, а ось добу простояти на ногах можу. Тому цікаво, до якого кілометра я зможу бігти, скільки кілометрів за добу, коли вже мій «стоп» настане. Кидаю своєму організму виклик!

- Розкажіть, будь ласка, про свої рекорди, якими пишаєтесь?

- Марафон - це 42 км 195 м, він був після декількох ультрамарафонів на 100 км. Марафон треба швидко бігти. Поки мій рекорд на 42 км - 3 години 4 хвилини. Мій рекорд на 100 км - 8 годин 29 хвилин. Я стала чемпіонкою України за 8 місяців після пологів! Було важко бігти, але я змогла.

А ось у бігу протягом 24 годин у мене рекорд - 254,463 км. Це 2-е місце на чемпіонаті світу в 2023 році на Тайвані. Оновила і свій рекорд, і України.

- Як готувались до такого рекорду?

- Підготовки як такої не було, бо у мене мала дитина і нянь немає, батьки далеко. Тільки ми з чоловіком.

Тому бігала, коли був час: це спочатку 1-2 години в день. Потім, як донька підросла, то по 2-3 години. Професійних спортивних зборів і підготовки не було.

На досягнутому Олена зупинятися не збирається, її мета – покращити свій результат. Фото: ФБ Олена Шевченко

На досягнутому Олена зупинятися не збирається, її мета – покращити свій результат. Фото: ФБ Олена Шевченко

Головне - встати і почати!

- Що вас мотивує так багато бігати?

- Завжди на будь-яких змаганнях мені хочеться покращити особистий рекорд і перевірити, що я можу. Це ж спорт! Моя сім'я, донька і країна мотивують рухатися далі!

- Скільки треба відновлювати своє тіло після такого неймовірного забігу?

- Відновлення триває 6 місяців: менші навантаження (менше бігати), більше спати і їсти. За місяць до підготовки до чемпіонату світу у мене з’явилися спортивні партнери - "Медспорт" та їхня МSU – клініка в Києві, де мені зробили обстеження всього організму, підібрали вітаміни і спортивне харчування. Тому і результат вийшов краще на 14 км.

Звичайно, буває не просто бігти добу - і тіло, і розум хочуть закінчити це все, буває, що до початку змагань. Але це нормально, і під час добового бігу ти ніколи не знаєш, що може трапитися з твоїм організмом.

- Що можете порадити тим, хто лише починає бігати?

- Порада: встати і почати! Неважливо, яка відстань і темп, головне - для себе в задоволення. А краще це зробити з тренером з бігу, який допоможе вам це зробити в задоволення і для здоров'я.

А ще купити собі зручну яскраву форму. І обрати якійсь старт для яскравих емоцій і перевірки своєї підготовки після занять бігом з тренером.

Порада, як почати, у Олени проста: вставай і біжи. Фото: ФБ Олена Шевченко

Порада, як почати, у Олени проста: вставай і біжи. Фото: ФБ Олена Шевченко

Екіпіровка – половина успіху

- Яке значення у результатах бігуна має екіпіровка?

- Екіпіровка важлива, це 50% успіху. Коли вам комфортно, нічого не давить, не натирає і ще й гарно.

- У чому бігаєте ви?

- Я бігаю вже більше 5 років у спортивних шкарпетках українського виробника Protector - саме вони захищають мої ноги від натирань і великих навантажень.

А ще кросівки Hoka - їхня технологія створена для зручного бігу, м'які, легкі і з гарною амортизацією. Я за 9 років спробувала багато кросівок, але завжди повертаюсь до Hoka.

- Як правильно бігати взагалі?

- Щоб правильно бігати, то треба бачити, як людина біжить, її техніку, пульс, каденс бігу і знати її особливості тіла. Тоді вже можна сказати, як і що треба конкретно цій людині, бо все індивідуально.

Поставити собі власну ціль. Наприклад, бути здоровим, гарним, струнким чи покращити свій спортивний результат. Обрати старт.

- Де любите проводити свій відпочинок?

- Люблю подорожі, море, прогулянки, перегляд фільмів (дуже давно не дивилася).

- А материнство вплинуло на спорт у вашому випадку?

- Після народження доньки я зрозуміла, що у мене було багато вільного часу і я його витрачала неправильно.

- Як відновлювали форму після пологів? Важко було?

- Через місяць після пологів почала бігати мало і нерегулярно. Потім збільшувала навантаження, коли був час.

- До чого прагнете як спортсменка?

- Покращити свій особистий результат, перевірити свої фізичні здібності.

Довідка Коротко про

Олена Шевченко – майстер спорту з легкої атлетики і чемпіонка та рекордсменка чемпіонату України з добового бігу, а також чемпіонка у бігу на 100 км та багаторазова тріумфаторка 100-кілометрового забігу Поясу Слави і Київського ультрамарафону.